DİŞ TELİ

Diş teli ortodontik tedavi yöntemlerinden en popüler olanı ve en fazla uygulananıdır. Braket denilen dişlerin üzerine yapışan küçük aygıtlar ve bunların içinden geçen hafızalı özel tellerle tedavi yapılmaktadır. Tedaviye ince tellerle başlanıp gittikçe kalınlaştırarak tel değişimi suretiyle dişler sıralanmaktadır. Dişlerin üzerine yapıştırılan braketler farklılık gösterebilmektedir. Metal ve şeffaf olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Metal braketlerde sürtünme daha az olduğu için tedavi daha hızlı bitirilmektedir. Metal braketler de kapaklı ve kapaksız olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kapaklı braketlerde tel daha rahat hareket edebildiği bazı hastalarda tedavinin daha hızlı bitirilmesini sağlamaktadır. Şeffaf braketler daha çok kozmetik yönü öne çıkan braketlerdir. Görüntü konusunda hassas olan hastalara tavsiye edilmektedir. Genelikle yetişkin hastalarda kullanılmaktadır.

 

Diş teli takılması ne kadar sürer ?

Eğer diş çekimi yapılamayacaksa sadece 45 dakikalık süre içinde teller takılabilir. Diş çekimi yapılacaksa çekim yapıldıktan sonra bir kaç gün beklenilip sonra teller takılabilir.

Diş teli iz yapar mı ?

Ortodontik tedavi süresince dişlerini düzgün fırçalayan ve asitli içeceklerden uzak duran hastalarımızda tedavi bitiminde dişler üzerinde herhangi bir renklenme görülmemektedir. Fakat dişlerini hiç fırçalamayan hastalarımızda telin kenar kısımlarında yemek artığı kalmakta ve bu yemek artıklarının çevresinde oluşan bakterilerin asit üretmesi sonucu dişlerde beyaz renklenmeler oluşabilmektedir. Ortodontistler bu konuda çok hassastırlar. Diş fırçalamayan hastaları çok sık uyarırlar ve gerekirse dişlere zarar vermemek için tedaviyi sonlandırmaktadırlar.

Diş teli sonrası sıvı ile mi beslenilecek ?

Tel takıldıktan hemen sonra bile katı yiyecekler yenilebilir. Ortodontik tedavide kesinlikle diyet yoktur. Hastalarımız her istediğini yiyebilir. Sadece sert gıdaları tüketirken dikkat etmelidir. Örnek verecek olursak; et yerken kemiğine dikkat etmeli, zeytin yerken çekirdeğine dikkat edilmeli, pide yerken kenarındaki sert kısımlarına dikkat edilmelidir. Asitli içecekler mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Bazı meyveler erik,elma, havuç çok sert olduğu için tellere zarar verebilmektedir. Elma ve havuç rendelenerek tüketilebilir. Yine sert kuruyemişler rendelenerek tüketilebilir.

20 yaş dişleri ortodontik tedaviyi etkiler mi ?

Ortodontik tedavi öncesinde veya sonrasında 20 yaş dişinin çekimi ile alakalı çok fazla soru ile karşılaşmaktayız. Çene kemiğine düzgün yerleşmeyen, enfeksiyon odağı olan ya da yandaki 2. büyük azı dişine zarar veren 20 yaş dişleri mutlaka çekilmelidir. Tedavisi erken yaşta biten hastalarda ilerleyen yıllarda dişin gelişimi takip edilmelidir. 20 yaş dişleri ön dişleri bozuyor gibi genel bir kanaat vardır. Fakat yapılan bilimsel çalışmalarda 20 yaş dişlerininin ön dişlerdeki çapraşıklıkla direkt ilgisinin olmadığı, birden fazla faktöre bağlı olarak çapraşıklık oluşabileceği gösterilmiştir. Ayrıca bazı hastalarımız 20 yaş dişlerini çektirince ön dişlerdeki çapraşıklık düzelir beklentisi bulunmaktadır. Böyle bir durumun teknik olarak imkanı yoktur.

Diş çekimli tedavi neden yapılıyor, çekim boşlukları dolacak mı, sağlam dişler neden çekiliyor ?

Ortodontik tedavi ihtiyacı olan çoğu hastamızda genellikle dişler çeneye sığmamakta ve çapraşık durmaktadır. Bu çapraşıklığı çözmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan biri de diş çekimi yapmaktır. Diş çekimi yapıldığı zaman çene rahatlamakta,yer darlığı sorunu çözülmektedir. Yaklaşık 1, 1.5 sene içerisinde çekim boşlukları kapatılmakta ve tedavi bitirilmektedir. Diş çekimi yapıldığı zaman hasta sağlam dişini kaybediyor gibi gözükebilir. Fakat işin aslında ortodontik tedavi sonrasında dişlerin düzgün sıralanması sonucu ağız bakımı kolaylaşmakta diğer dişlerinin ömrü fazlasıyla uzatılmaktadır. Ayrıca çeneler arası düzgün ilişki sağlanarak eklem rahatsızlıklarının önüne geçilmektedir.

BİZE ULAŞIN

Kliniğimizde randevu sistemi ile çalışmaktayız. Randevu talebinizi klinik sekreterimize telefon ile bildirerek en uygun zamana randevu alabilirsiniz. Randevuya gelemeyeceğiniz durumda da lütfen önceden bildiriniz. 

TELEFON

0352 222 91 92

0553 967 67 86

E-POSTA

drsedataltindis@gmail.com

ADRES

Gevher Nesibe Mahallesi, Gür Sokak, Ofisim Kayseri İş Merkezi A Blok Kat: 3 No: 10 (Tekden hastanesi yanı), 38010 Kocasinan/Kayseri

GOOGLE HARİTALAR İLE YOL TARİFİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

Call Now ButtonHEMEN ARA